De helende kracht van Mingjue Gongfu, ZNQ, TCM

- In de opleiding tot instructor maakt healing qigong deel uit van het programma en worden methoden ingeoefend om toe te passen op jezelf en op anderen (en om aan anderen aan te leren).
- In de specialisatie TCM (yin-yang, vijf elementen en meridianen) leer je de energiebanen en hun belangrijkste acupressuurpunten in theorie en praktijk.

Samenvatting technieken

Technieken om rust, kalmte en vertrouwen te creëren
• antennes naar binnen trekken en zintuigen naar binnen draaien
• aansluiten op het grote dragende bewustzijnsveld
• heel bewust rustig ademen in onderste dantian, uitbreidend naar hele lichaam en universum

Technieken om qi te laten stromen
• La Qi (openen en sluiten van hele lichaam, qi in en uit laten stromen)
• combinatie ademhaling met La Qi
• korte LQU
• volledige LQU-PQD
• qi van oneindig ver in het lichaam brengen en terug sturen
• onderdelen van Level 2 (bijv. Crane’s neck en dragon’s horn)
• yin-yang strijking
• werken op bepaalde acupressuurpunten

Technieken om healing te ondersteunen
• positieve informatie sturen naar jezelf en de situatie
• werken op bepaalde acupressuurpunten

Technieken om pijn te verminderen en te laten verdwijnen
• aandacht naar die plaats brengen en openen
• heel bewust ademen in die ruimte
• La Qi in die ruimte
• combinatie ademhaling met La Qi

Technieken voor diepgaande en herstellende slaap
• kalmeer- en inslaappunten (vooral hart energie)
• inslaap technieken uit Zhineng Qigong (kalmeren van hart, lever en milt energie)
• roufu (massage) op Hun Yuan Paleis, navel, RenMai 4 en 6

Conclusie

Deze eigen individuele casestudy toont aan (evidence based) dat Zhineng Qigong en Mingjue Gongfu en TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) heel bewust ondersteunend en effectief kunnen ingezet worden om klachten te verlichten en functies te herstellen. Je kan het zelfhelend vermogen van je lichaam activeren. Bij healing qigong en TCG focus je niet op het probleem, wel op het laten stromen van de qi en het voeden en reinigen met qi.

HAOLA - HUN YUAN LING TONG

Gedetailleerd verslag

Een aantal weken geleden onderging ik een ingreep onder algemene verdoving waarbij een implantaat in mijn schedel geplaatst werd om na genezing een hoorapparaat op te bevestigen (Bone Anchored Hearing Aid, BAHA).

Voor en na de ingreep heb ik heel bewust Mingjue Gongfu, (healing) Zhineng Qigong en TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) toegepast voor eigen comfort en herstel.

Graag geef ik hiervan verslag. Ik ben er mij terdege van bewust dat iedere ingreep en iedere situatie anders is. Toch zijn er een aantal algemeen toe te passen methoden die voor verlichting en herstel zorgen. Bij Healing Qigong gaat het om qi blokkades openen en qi weer laten stromen om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren.

Preoperatief
In mijn kamer werden een aantal preoperatieve onderzoeken uitgevoerd. Na een tijdje werd ik naar een voorbereidende zaal gebracht. Het was een grote zaal met een gang in het midden en links en rechts bedden afgescheiden door wanden. Ik sloot mijn ogen en voelde de chaos aan emoties in de zaal. Ik trok al mijn antennes naar binnen en sloot aan op het grote bewustzijnsveld. Dat gaf een verruimend en vooral rustgevend en gedragen effect. Met gesloten ogen kon ik in alle rust bij mezelf blijven. Ik ademde heel bewust in mijn onderste dantian, uitbreidend naar mijn hele lichaam en het universum. Dat gaf rust en vertrouwen. Ik stuurde positieve informatie naar mezelf en de ingreep. Ook dat gaf vertrouwen.

In de operatiekamer
Ik werd klaargemaakt voor de ingreep. Ik lag op een verwarmde tafel, dat deed deugd. Ik bleef met een kalme mind rustig en diep ademen in mijn hele lichaam. Ik tunede in op wat komen ging. Ik voelde de zorgzaamheid waarmee de specialist de ingreep zou uitvoeren. Ik voelde dat het haperde bij de narcose maar bleef vertrouwen hebben. Ik kreeg een infuus in mijn rechter hand en daarna was er niets meer.

Recovery
Langzaam werd ik wakker in de ontwaakzaal. Ik voelde me prima, doezelde weer weg, was weer wakker, sliep weer in … Ik hoorde dat het ontwaken niet bij iedereen vlot verliep en voelde weer veel emoties in de zaal. Zelfde technieken: antennes intrekken, rustig ademen, aansluiten op het grote dragende bewustzijnsveld. Ik combineerde ademhaling met La Qi (openen en sluiten van mijn hele lichaam, qi in en uit laten stromen). Een verpleegkundige controleerde regelmatig mijn monitoring en zei dat ik een ‘tamelijk ingrijpende ingreep’ had gehad; zo stond ik gecatalogeerd. Alles verliep vlot voor mij.

Op mijn kamer

Daar werd het een ander verhaal: ik kreeg barstende hoofdpijn, was ijl in mijn hoofd, voelde me slap, was misselijk en had pijn tussen mijn schouderbladen. Ik schakelde over op de Mingjue Gongfu ZNQ-modus: neutraal observeren van de ongemakken en ze verhelpen.
1. Pijn tussen schouderbladen: ik ging met mijn aandacht naar die plaats en opende ze, openen, openen en blijven openen. “Where your mind goes, qi follows to flow.” of “Where attention goes, energy flows and life grows.” Ik ademde heel bewust in die ruimte, in combinatie met La Qi. Ik observeerde het effect ervan op het moment zelf, hoe langzaam aan de pijn verminderde. Na een tijdje geen pijn meer. “Where there is pain, there is no flow. Where there is flow, there is no pain.”
2. Misselijkheid: ik werkte op Pe6 en op mijn maaggebied (openen en laten stromen). Ik werkte op reflexzones op mijn handen. De misselijkheid verdween.
3. Ik werkte op qi-doorstroompunten van het lichaam. Vooral rechts waren de punten erg uit balans. Ik werkte erop tot er weer opening en doorstroming was links en rechts.
4. Mijn hoofdpijn bleef en ik na een paar uur vroeg een extra pijnstiller.

De eerste keer dat ik moest plassen, hielp een verpleegkundige mij. Ik stond wankel op mijn benen. De tweede keer deed ik het zelfstandig en zag in de spiegel dat ik heel bleek zag met donkere kringen onder mijn ogen … iets wat ik zelden heb. Ik controleerde regelmatig vanuit rust en kalmte een aantal acupressuurpunten (Ha3, Ha7, Ha9, Laogong, DiDa4, Lo7) en harmoniseerde ze. En sliep veel.

1. De pijn tussen mijn schouderbladen kwam terug. Zelfde techniek, pijn weer weg.
2. Idem misselijkheid.
3. Barstende hoofdpijn bleef – een tweede extra pijnstiller tegen de avond hielp niet.

Voor het slapen gaan werkte ik op kalmeer- en inslaappunten (vooral hart energie) en inslaaptechnieken uit Zhineng Qigong (kalmeren van hart, lever en milt energie + roufu (massage) op Hun Yuan Paleis, navel, RenMai 4 en 6) voor een diepgaande en herstellende slaap.

’s Nachts vernieuwde de verpleegkundige mijn baxter en ik werd wakker. Ik zei haar dat mijn hoofdpijn niet verdween. Ze gaf een paar knippen in het knelverband dat soms op zenuwpunten drukt.

Dag 2
’s Morgens hoofdpijn, misselijk, duizelig, onstabiel op mijn benen. Geen pijn meer tussen mijn schouderbladen. Zelfde technieken met zelfde resultaat.
Na controle door de specialist mocht ik in de namiddag naar huis. Ik sliep veel. Ik observeerde in mijn lichaam en voelde dat er stoffen aanwezig waren die er niet thuis horen. Ik deed La Qi (open-sluit) om te voeden en te reinigen.

Dag 3

Naar de huisarts, ik voelde me echt niet goed. Ze onderzocht me grondig op een aantal parameters. Haar diagnose: de combinatie van factoren (narcose, medicatie en aard van de ingreep) geven de symptomen. Remedie: veel rusten maar dat deed ik al de hele tijd. Ik had zelfs geen zin om mijn pc te openen en dat zegt veel … Ik bleef mezelf qi geven (korte LQU) en la Qi.

Dag 4
Ik ging boodschappen doen met de auto. Ik voelde dat het in mijn hoofd nog niet helemaal pluis was. Ook was mijn tinnitus getriggerd. Ik controleerde de acupressuurpunten die in het begin erg uit balans waren, die waren rustig en stroomden. Ik probeerde zoveel mogelijk te rusten en niets te doen.

Dag 5
Ik werd ’s morgens wakker met hoofdpijn en een dof, wattig en ijl gevoel in mijn hoofd. Mijn hoofd bleef warm aanvoelen. Ik ontbeet en deed in de frisse lucht LQU-PQD. Ik sloot mijn ogen en voelde hoe mijn ogen onrustig waren (gekoppeld aan verstoord evenwicht). Alle zwaarte/blokkade zat in mijn hoofd, precies of ik had alleen maar een hoofd. Ik versmolt bewust en voelde me helemaal één met het universum en dat deed goed. Heel bewust bracht ik de qi van oneindig ver in mijn lichaam en terug. Mijn ogen waren rustig intussen, mijn hoofdpijn was weg, het dof gevoel in mijn hoofd bleef en een druk aan mijn schedelrand en de plaats van de ingreep. Ik werkte op mijn schedelrand op blaas- en galblaaspunten (evenwicht). Hartopener met handen aan schedelbasis om o.a. te werken op acupressuurpunten op de schedelrand. Massage op mijn schedelrand, ik voelde dat daar alles verstoord was, punten waren pijnlijk, vooral galblaaspunten. Ik wisselde af tussen massage op mijn schedelrand, op mijn hele hoofd en specifiek op DuMai en TianMen punten. Na een tijdje verminderde de pijn op mijn schedelrand en was hij weg. Ik observeerde in mijn hoofd: mijn ogen waren rustig en mijn hoofd/evenwicht voelde stabiel - ook doorstroming naar de rest van mijn lichaam. Hoofdpijn en tinnitus bleven. Zachte fysieke stretchoefeningen van wervelkolom (afzonderlijk cervicaal, thoracaal en lumbaal). Geëindigd met LQU-PQD. Hoofdpijn was weg met een veel klaarder gevoel in mijn hoofd, tinnitus was rustiger.

Ik voelde dat ik actief kon gaan werken op mijn hoofd. Tot dan toe had ik het gevoel dat ik mijn hoofd gerust moest laten om tot rust te laten komen wat verstoord was. Crane’s neck en dragon’s horn om qi stroming te bevorderen voor sneller en beter herstel. Ik voelde ook dat de wonde nu minder trok als ik mijn hoofd bewoog.

Ik volgde in opname een workshop van 2,5 uur, dat moest in vier keer. Ik kon me niet lang concentreren en werd direct moe. Dus: luisteren naar mijn lichaam en rusten.

Dag 6
Na het ontbijt stond ik in de zon en observeerde mijn ‘binnenkant’ – Yin en yang waren uit evenwicht. Ik deed een 20-tal keer de yin-yang strijking en dan was er weer evenwicht. De wonde trok. Ik versmolt met het universum en deed de LQU-PQD. Daarna trok de wonde niet meer.

Ik werkte op de pc, het lukte, maar na een tijdje kreeg ik hoofdpijn en werd misselijk. RUSTEN.

Dag 7
’s Morgens na het ontbijt observeerde ik buiten in de frisse lucht mijn binnenkant. Het was niet rustig. Ik spoelde mijn milt meridiaan en voelde dat die gevoed moest worden. Ik voedde verschillende keren mijn milt meridiaan. Dan voelde het goed. Ik deed de yin-yang strijking en voelde dat yang harmonisatie nodig heeft. Ik bleef de yang strijking doen tot het in orde was. De wonde trok. Ik deed buiten de LQU-PQD in diepe rust en ontspanning en in versmelting met de natuur. Daarna trok de wonde niet meer. Ik controleerde mijn schedelbasis, geen pijn meer zoals een paar dagen ervoor.

Dag 8
De draadjes gingen eruit. Ik reed zelf naar het ziekenhuis (drie kwartier heen en drie kwartier terug). De wonde genas mooi, er werd een nieuwe wiek geplaatst. Tegen dat ik thuis was, was ik moe en misselijk. Mijn evenwicht was niet in orde. Ik rustte.
Ik controleerde een paar acupressuurpunten. Ha9 en Pe6 waren volledig verstoord. Het duurde een tijd eer er rust en stroming was. Ik deed de LQU-PQD. Dan voelde ik me beter.

Dag 9
’s Morgens hoofdpijn, een warm aanvoelend voorhoofd en de wonde trok. In de schaduw buiten sloot ik mijn ogen. Alles draaide, mijn evenwicht was ernstig verstoord. Ik versmolt met het universum en deed de LQU-PQD. Tussen door masseerde ik mijn hoofd en deed andere zuiveringstechnieken. Na drie kwartier was mijn hoofdpijn weg, de wonde trok niet meer. Er bleef een druk in mijn hoofd, maar voor de rest was het rustig en mijn evenwicht was gekalmeerd.

Dag 11
Ik werd wakker en voelde met veel beter: geen hoofdpijn, geen dof hoofd, niet meer misselijk … eindelijk, na 11 dagen. De donkere kringen onder mijn ogen bleven. Vanuit de TCM zijn die gelinkt aan de nier energie. Ik controleerde Ni27. Aan beide kanten zwaar uit balans. Ik werkte simultaan aan twee kanten op Ni27, linkte daarna Ni27 met Ni1 en werkte op de reflexzone van de nieren. Ik werkte met focussing techniek op de disbalans. Het bleef uit balans.

Ik volgde een workshop van twee uur, mijn wonde begon te trekken en ik kreeg hoofdpijn. Na de workshop rustte ik en het beterde snel. ’s Avonds controleerde ik Ni27. Wel beter, maar nog niet in orde. Ik werkte een tijdje op Ni27.

Dag 12
Ik bleef me beter voelen. Ik controleerde Ni 27, nog uit balans. Ik deed de LQU met extra aandacht voor energie sturen naar mijn nieren. Vooral mijn rechternier lag plat in aanvoelen. Ik opende en opende mijn rechter nier en stuurde qi in. Ik voelde hoe ze energie opnam en haar ruimte innam. Ik controleerde Yin-Yang – uit balans – en harmoniseerde de twee stromen.

Dag 20
Ik observeerde mijn drie niveaus: fysiek, qi en bewustzijn. Fysiek ok. Qi stroomde heel traag en zwak. Ik deed een tijdje de LQU-PQD korte versie en daarna stroomde de qi goed. Het bracht rust en sereniteit. Bewustzijnsniveau ok, in versmelting met de natuur waarin ik lag.
Ik gaf een persoon healing op afstand en voelde daarna dat ik energie kwijt was. Opnieuw LQU een aantal maal, de qi herstelde. Ik was nog onvoldoende gevuld en gevoed met qi.

Controles

De tussentijdse controles bij de specialist NKO wezen uit dat de ingreep perfect is uitgevoerd en dat de wonde mooi genas. De ongemakken die ik heb ervaren blijken heel uitzonderlijk tot niet gekend te zijn. Voor mij was het ook ongewoon, ik ben zelden ziek, ik ben een gezonde persoon.

Nu, na twee maanden, mag het toestel erop. Ik hoor weer aan mijn linker (dove) kant via beengeleiding.

september 2023

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en je de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles toestaan" te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer gedetailleerde instellingen