U bevindt zich hier: Home » Artikels » Qi-reacties

Qi-reacties

Qi-reacties zijn het gevolg van transformaties

Een Qi-reactie is een uitzuivering, in het Westen ook ‘healing crisis’ genoemd.
Qi-reacties zijn het gevolg van het transformatieproces.
Het lichaam begint te transformeren als onderdeel van het transformatieproces.
• Blokkades lossen op en verdwijnen en daar komt reactie op.
• Onzuiverheden die zich hebben opgehoopt - vaak gedurende een lange tijd - worden afgevoerd en daar komt reactie op.
• Functies van het lichaam herstellen en daar komt reactie op.
• Het Ware Zelf zuivert uit en daar komt reactie op.
• De innerlijke OrgaanQi verandert en daar komt reactie op.

Bij Zhineng Qigong methoden is de transformatie van energie krachtig, waardoor Qi-reacties of uitzuiveringen vaker kunnen voorkomen dan bij andere vormen van qigong of healing. Reacties zijn niet alleen fysiek; ze kunnen ook emotioneel en mentaal van aard zijn. Het is belangrijk om deze reacties te begrijpen en te weten hoe je erop kan reageren. Een Qi-reactie is niet hetzelfde als pijn of emoties ervaren bij het trainen. Pijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door onvoldoende energie of te gespannen spieren.
Sommige beoefenaars ervaren meer Qi-reacties dan andere. Het proces verschilt van persoon tot persoon.

Voorbeelden van fysieke Qi-reacties
• Qi die door de onderrug stroomt en lendenwervels losmaakt, kan pijn geven. Het is zelfs mogelijk dat je tijdelijk moeilijker beweegt.
• Qi die vlotter stroomt en aders opent, geeft een betere Bloeddoorstroming. Dit kan jeuk of rode plekken geven.
• Blokkades die oplossen door de beweging kunnen pijn veroorzaken. Dit is geen gevolg van te zwakke spieren of onvoldoende conditie.
• Beven tijdens het trainen is een Qi-reactie veroorzaakt door Qi die in beweging komt.
• Misselijk worden bij het trainen kan wijzen op een Qi-tekort. Het kan ook zijn dat de Qi-balans tijdelijk verstoord is door het openen van diepere ruimten in het lichaam. Door te blijven trainen, verhoogt het Qi-niveau en evolueer je naar een hoger niveau van balans.

Voorbeelden van emotionele Qi-reacties
• Wanneer de innerlijke ruimte van je HunYuan Paleis opent, kan dit emotionele reacties geven.
• Heel wat ‘negatieve emoties’ als kwaadheid, frustratie, verdriet, … kunnen boven komen bij het trainen. Het referentiekader opent en oude patronen en overtuigingen worden getriggerd. Aanvaard de Qi-reactie, ze is tijdelijk. Je referentiekader zal langzaam aan uitzuiveren.

Hoe ga je om met Qi-reacties?

Als er Qi-reacties zijn, geef dan niet op. Het lichaam is Qi en je Qi-lichaam transformeert voortdurend, zeker als je Zhineng Qigong beoefent. Als je heel stabiel blijft observeren, kan je veranderingen in het huidige moment ervaren.

Een Qi-reactie is een mooie test voor je Mingjue. Verlies jezelf niet, blijf observeren in Mingjue, blijf stabiel en ontspannen - geleidelijk zal je lichaam dieper en dieper uitzuiveren en je Mingjue zal krachtiger worden. Stap voor stap evolueert je lichaam en je bewustzijn naar een hoger niveau.

Als er geen moeilijkheden zouden zijn, zou je je Mingjue niet kunnen trainen en verbeteren. Als je in je beoefening altijd een comfortabele staat hebt, is dat prachtig. Maar als je transformaties ondergaat kan dat moeilijk of pijnlijk worden. Houd dan je Mingjue stabiel en verlies jezelf niet in de pijn of de emotie, geef niet op. Blijf stabiel en ontspannen, en geleidelijk wordt Mingjue krachtiger dan vóór de uitdaging. Dit is de echte kracht van Mingjue. Train dit vermogen bewust. Transformaties en uitdagingen komen vanzelf omdat er zwakke punten zijn die versterkt kunnen worden. Als er geen innerlijke blokkades zouden zijn, zouden er geen transformaties en uitzuiveringen zijn. Diep van binnen moet je vertrouwen hebben. Als je deze mindset hebt, wordt het gemakkelijker om te oefenen. Je aanvaardt allerlei uitdagingen als goede veranderingen om je leven te verbeteren.
In de geschiedenis hebben alle grote meesters, wijzen en genezers van de wereld bijna allen vele moeilijkheden doorgemaakt voordat zij een verlichte staat op hoog niveau bereikten.

Verlies jezelf niet, blijf observeren in Mingjue, blijf stabiel en ontspannen. Geleidelijk zal je lichaam dieper en dieper uitzuiveren en je Mingjue zal krachtiger worden.

Blijf trainen in de Qi-staat. Geleidelijk aan zal je Qi overvloediger worden en vrijer en vlotter gaan stromen. De pijn en andere symptomen zullen uiteindelijk verminderen tot verdwijnen.
• Oefen niet te hard of te lang, vooral niet in de begin. Bouw langzaam op en heb geduld. Gebruik niet te veel kracht, vooral niet bij pijnervaring.
• Adem rustig en zacht gefocust in de pijnplaatsen of de emotie.
• Ga voorbij alle emoties of pijn. Als je sterke emoties of pijn ervaart, schenk er ga-een aandacht aan. Observeer ze als onafhankelijke waarnemer, los van de symptomen. Hoe meer je mind zich focust op de symptomen, hoe meer de symptomen zullen overheersen. Ga dieper in Mingjue en ontspan. De emoties en pijn zullen verdwijnen.
• Doe La Qi op de plaats waar je pijn ervaart. Open die plaats in diepe lagen, ga met je mind diep vanbinnen, doe open-sluit en transformeer op diep niveau. Je mind blijft helder en zuiver en je hecht zich niet aan enige sensatie. Je zal ervaren dat de pijn geleidelijk aan verdwijnt.

Katrien Hendrickx
Februari 2024

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en je de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles toestaan" te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer gedetailleerde instellingen