Zhineng Qigong voor depressie, angst en trauma

Emoties kunnen stevige uitdagingen vormen. Emotionele stress is de belangrijkste stress die we ervaren en die rechtstreeks gezondheidsproblemen en uitdagingen veroorzaakt van het leven in het algemeen.

Een van de meest voorkomende emotionele uitdagingen is depressie en angst, inclusief traumatische ervaringen uit het verleden, vooral uit kindertijd.

Intense emoties, emotionele stress en trauma

Hoe kunnen we emoties aanpakken vanuit Qigong op een meer energetische en meer helende manier?

Qigong biedt een nieuwe manier om emoties te benaderen. Niet alleen het herkennen van emoties is krachtig, maar ook herkennen dat het een gewone menselijke ervaring is. Zonder emotie zouden we als zombies rondlopen. We zouden niets voelen over het leven.

Toch kunnen intense emoties een uitdaging zijn. We moeten leren hoe we de emotie kunnen omarmen en hoe we met de uitdagingen kunnen omgaan; dat is een van de belangrijke praktijken van Qigong.

We ervaren als mens allerlei soorten emoties, van blij tot ongelukkig, van angstig tot sterk en gezond, van zorgen tot vertrouwen, van boos tot vredig en moed, van verdriet naar gevoel van medeleven met het leven. Dus allemaal emoties die we op een bepaald moment in het leven ervaren, de ene keer al intenser dan de andere keer.

Uitgangsbasis is dat we al deze emoties als natuurlijke menselijke ervaringen omarmen als reactie op de omstandigheden van het leven, én wat nog belangrijker is, dat we ze begrijpen op een energetisch niveau en beseffen dat ze een dieper doel hebben. Depressie, angst en zelfs een traumatische ervaringen gaan eigenlijk over dieper verborgen emoties in ons lichaam -onopgeloste emoties.

Als de energie, de emotie die verband houdt met het hart, geluk is, dan zullen we ons uiteindelijk depressief voelen wanneer we te lang ongelukkig zijn. Idem met de energie in het nier-systeem wanneer angst niet opgelost is, dan ervaar je uiteindelijk een depressie. Op dezelfde manier, de emotie van zorgen in je spijsverteringsstelsel, als die energie niet wordt opgelost, ervaren we ook een depressie. Evenzo de emotie van woede, die verbonden is met de energie in de lever; opgeloste woede kan evolueren naar depressie. En hetzelfde geldt voor de energie van de longen, geassocieerd met verdriet; als dat onopgelost is, volgt depressie. Al deze heel natuurlijke emoties kunnen oorzaak zijn van depressie en emotionele stress als we vastzitten in onze emotie.

Emotionele stress veroorzaakt ook trauma-aanval. De manier waarop we deze aandoening helen is door dieper in de energie te gaan.

Het openen van het lichaam

Om diep in de energie te gaan, is het belangrijk om alle emoties in je lichaam te omarmen, niet alleen de mentale interpretatie (de emotie begrijpen), niet alleen het verhaal zelf van wat er is gebeurd is, maar zelfs voorbij het moment gaan dat de trigger van de emoties is (iets of iemand) op zoek naar datgene wat onze diepere emotionele reactie teweegbrengt.

Ga naar binnen en werk rechtstreeks met de energie van het orgaan dat geassocieerd is met een bepaalde emotionele reactie.

Hebben we intense of ongemakkelijke of intense emotionele reacties, dan betekent dat dat de energie in het orgaan niet verwerkt is in het systeem. De energie wordt samengebald, gecontracteerd. De energie wordt onderdrukt. De energie is niet verbonden met de grote levensstroom in je lichaam.

Healing Qigong heklpt je om voortdurend dieper in je lichaam te gaan en verbinding te maken met de lichaamsenergie, je opent op die manier de energie.

Beweging en klanken

Door de beweging openen we de energie diep van binnen; maken we de energie wakker, waardoor de energie van gevoelloosheid naar waakzaamheid ontwaakt, van ontkoppeling naar verbinding, van stagnatie naar flow.

Wanneer we klanken maken, laten we het hele lichaam trillen, waardoor er vibratie in energie ontstaat om de energie in beweging te brengen en de energie weer te openen, vooral diep in alle orgaansystemen. Hierdoor transformeer je de emotie van angst naar voeding en creativiteit, van zorgen tot vertrouwen, van ongelukkigheid tot groter geluk, van verdriet naar medeleven, van woede naar moed.

Wanneer je al deze diepe emoties diepgaand transformeert, transformeer je op een natuurlijke manier depressie. De energie begint te ontwaken. Depressie is eigenlijk energie die vastgelopen is, ze wordt onderdrukt. Dat kan in elk van deze organen voorkomen. Het kan een combinatie zijn van deze organen; en dit beïnvloedt niet alleen je lichamelijke gezondheid maar ook je emotioneel welzijn, de functie van je mind, de functie van je mind in het leven in het algemeen.

Wanneer je energie terug kan brengen naar openheid, naar stroming, naar een diepere ontwakende verbinding in je hele lichaam, dan komt het leven terug of komt de spirit terug tot zijn volle en optimale functie. Op dezelfde manier kan je niet alleen depressie genezen, maar ook angst en alle andere emoties, ook trauma en wat er in het verleden is gebeurd, programmatie van energetische imprints die leiden tot van samentrekking, stagenatie, onderdrukking en ontkoppeling. Breng dan positieve emoties als liefde, mededogen, open bewustzijn in de energie.

Je verbindt je met de energie, en programmeert ze om te ontwaken om op een dieper niveau te functioneren in verbinding van jezelf. Je versterkt jezelf. Je herontdekt jezelf volledig en ontwaakt tot één geheel. En dat is de diepere heling van alle niveaus, inclusief heling van welk trauma dan ook dat gebeurde in het verleden; welke emotie of stress je ook ervaart of het nu accumulatieve stress is uit het verleden of traumatische stress van bepaalde momenten in je leven.

Constante en gedisciplineerde oefening verbindt je mind met je lichaam, maakt dieper verbinding met je organen en verbindt diep met de energie die verantwoordelijk is voor alle fysieke, emotionele, mentale en spirituele functies.
Haola!


naar Master Mingtong Gu
Katrien Hendrickx
april 2024

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en je de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles toestaan" te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer gedetailleerde instellingen