Qigong als kennissyteem - Dr. Pang Ming

Interview dokter Pang Ming - Qigong als kennissyteem

Qigong is een zeer diepgaand kennissysteem. Qigong behoort tot de hoogste rangen van de Chinese cultuur en zelfs van de wereldcultuur. Hoewel India, Griekenland en Egypte geen terminologie gebruikten die lijkt op qigong, ontwikkelden ze allemaal kennis die tot de categorie van qigong behoorde.

Chinezen spreken over qi als de bron van het universum die de groei van alle dingen veroorzaakt. Dit is een heel andere scheppingstheorie dan de moderne wetenschap. Astrofysici hebben het over de oerknal - een enorme explosie en het universum werd geschapen. Maar de Chinezen spreken over de oertoestand van het universum in termen van Qi. Energie die creëert en transformeert. De ouden spraken niet over waarom dit zo is, maar over hoe je in harmonie kunt komen met deze realiteit en je qi kunt behouden. De mens heeft deze qi. Hoe gaat hij ze gebruiken? Om qi te cultiveren moet je alle verloren qi weer aanvullen. Hoe? De methoden variëren.

De meeste methoden berusten op het cultiveren van qi in het lichaam, met als doel de verloren qi in te halen. In China noemen we dit de cultivatie van jing qi shen. Andere methoden gaan rechtstreeks naar de qi van de natuur en vertrouwen niet op de qi in het lichaam. Dit is onze benadering. Wij cultiveren onze eigen qi door toegang te zoeken tot de grote voorraad qi van de natuur. Deze benadering levert sneller resultaat op.

Maar het cultiveren van qi is niet het meest fundamentele; dat is het cultiveren van de geest. Beheersing van qi wordt werkelijk bereikt door beheersing van het bewustzijn. We gebruiken het bewustzijn op een zorgvuldige, ambachtelijke
manier, om ons leven vorm te geven, om onze doelen te bereiken. Als we moderne terminologie gebruiken om dit proces te benoemen, noemen we het qigong.

De ouden gebruikten het woord qi en dit mystificeert mensen. Maar in moderne termen is qigong gewoon de verfijning van het bewustzijn om de staat van energie in het lichaam te verbeteren.

Dit leidt tot een levendige gezondheid, een harmonieus lichaam en een harmonieuze geest en een ontwaakt spiritueel leven.

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en je de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles toestaan" te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer gedetailleerde instellingen